REVIEW
    Porsche 991 GT3 RS - Lego Technic Model 42056
  911 Softwindow Geel  -    911 Softwindow Groen  -    James Dean 550A  -    911 Troutman & Barnes  -    Allerlei  -    Contact / Vragen
  Singer Grijs  -    Singer Oranje  -    Singer Gulf 

  914
  912 met Skipack (zeldzaam)

  911 Engine 2.0 - Scale 1/4

  911 Carrera S (model 2015 - Playmobil)
  911 Targa 4S (model 2016 - Playmobil)
  911 GT3 (model 2017 - Playmobil)
  Macan GTS (model 2018 - Playmobil)


Snap-OnLego GT3 RS
             INDEX Ferrari Collectie
    INDEX Mini Collectie
120 dÚlige JAMES BOND Collectie

Porsche 911 GT3 RS - Model 42056 - LEGO TECHNICEen echte sportwagen voor deze versie van kunststof. Het is meer dan een model. 

Een model met shift-paddles die echt werken en de versnellingsbak met dubbele koppeling komt in actie en de versnellingen klikken erin. 
Normaal bij de echte Porsche 911 GT3 RS maar dit Lava Orange Lego model staat niet geparkeerd voor een gebouw buiten, het is van vervaardigd uit Lego. 

Uwe Wabra is een senior ontwerper in het Lego Technic Team. Wabra en zijn team hebben er ongeveer twee jaar aan gewerkt om dit model, de Porsche GT3 RS tot leven te wekken. Het model heeft 2.704 delen.

De speciale velgen werden speciaal voor dit model gemaakt. 

Deze zwarte kunstwerken zijn alleen beschikbaar als onderdeel van deze set, samen met een plaquette met een laser gegraveerd serienummer. 
Zo uniek als een vingerafdruk, dit model is een uniek stuk. 

Real versus LegoDe Porsche 911 GT3 RS is een absoluut hoogtepunt in onze Lego Technic-serie, zegt Wabra. De hele ontwikkelingsfase was topgeheim. 
En het concept zelf is uitzonderlijk: we waren niet alleen ge´nteresseerd in het afgewerkte model, maar ook in de ervaring om het te monteren. 

Zelfs de verpakking is bijzonder: voor de eerste keer zijn de elementen van de afzonderlijke assemblage groepen apart verpakt in dozen. Samen met het uitgebreide bouwhandboek geven ze inzicht in het assemblage proces zoals bij het origineel model. Zelfs de bouwfasen zijn vergelijkbaar met die van het echte werk, inclusief wanneer alles wordt samengevoegd, de motor met de transmissie en het chassis.

Deze elegant gevormde LEGO Technic Porsche 911 GT3 RS heeft een prachtige stroomlijn, verstelbare achterspoiler en oranje carrosserie, hij zit boordevol realistische extra's en functies die de snelle supercar vervolmaken.
De aandacht voor detail straalt ervan af!  Maak de deuren open en je ziet een uitvoerige cockpit met race-stoelen, echt werkende versnellingen, stuur met schakelhendels, een gedetailleerd dashboard en een handschoenenvakje met uniek serienummer. Til de achterklep op en bekijk de gedetailleerde 6-cilinder boxermotor met bewegende zuigers. 

Onder de kap aan de voorkant vind je de bagageruimte met een koffer. Rode veren, gedetailleerde remklauwen en speciaal ontworpen velgen met laagprofiel-banden maken het magnifieke model helemaal af! 


Eigenschappen:

- Met realistische, aerodynamische carrosserie, verstelbare achterspoiler, koplampen en achterlichten, rode veren, 
  speciaal ontworpen velgen met RS embleem, gedetailleerde remklauwen, laagprofiel-banden, echt werkende versnellingen,
  echt werkend stuur met schakelhendels, gedetailleerde stoelen, handschoenenvak met uniek model-serienummer,
  deuren die open kunnen, bagageruimte die open kan met koffer en achterklep die open kan met gedetailleerde 6-cilinder boxermotor. 
- Inclusief een collectie authentieke stickers. 
- Met cool, oranje kleurenschema.
- Maak de deuren open om de gedetailleerde cockpit te bekijken! 
- Til de achterklep omhoog en je ziet een gedetailleerde 6-cilinder boxermotor met bewegende zuigers. 
- Open het handschoenenvak om het unieke serienummer te zien. 
- De set wordt geleverd in een luxueuze doos. 
- Inclusief speciaal verzamelaarsboekje in kleur waarin de geschiedenis van LEGO Technic en Porsche GT-wagens wordt beschreven, plus uitvoerige bouwinstructies. 
- Dit LEGO Technic model is ontworpen voor een boeiend en plezierig bouwproces. 
- De Porsche 911 GT3 RS is ca. 17 cm hoog, 57 cm lang en 25 cm breed.

Deze LEGO Technic Porsche 911 GT3 RS is een technisch meesterstuk met 2.704 onderdelen.

Het is spijtig dat na de volledige montage de meeste techniek onderhuids verdwijnt en niet meer zichtbaar is.

Het prachtige boek als handleiding om de montage van de Porsche 911 GT3 RS tot een goed einde te brengen is een absolute must.


Het meest interessante onderdeel van deze set is de versnellingsbak, waarmee je al vroeg begint met bouwen. De afbeelding hieronder laat zien waar de hendel om de geselecteerde versnellingsmodus (Drive, Neutraal of Achteruit) te veranderen, zal worden geplaatst (tussen de twee blauwe 3L-pinnen). Zoals je kan zien, verandert het selecteren van omgekeerde gewoon de richting van de versnellingen. 
Dit betekent dat dat we het zelfde aantal versnellingen hebben in achteruit als in drive? 4, dus niet realistisch!

Porsche bracht destijds met het PDK systeem (een transmissie met dubbele koppeling - Porsche Doppelkupplung) een vernieuwing. PDK biedt hiermee een cruciaal voordeel, de bestuurder kan het gaspedaal ingedrukt houden en gemakkelijk schakelen met behulp van de knoppen op het stuur. Tijdens een versnellingswisseling wordt daarom ÚÚn koppeling eenvoudig geopend en de andere wordt tegelijkertijd gesloten, zodat het schakelen binnen milliseconden kan plaatsvinden. Zeer responsief en bijzonder sportief zonder schokken.

Op de onderstaande afbeelding kunnen we zien hoe Lego Technics het dubbele koppelingsmechanisme heeft ge´mplementeerd. 
Er zit een koppeling aan de bovenkant en een aan de onderkant. Dit is duidelijk een vereenvoudigde interpretatie van de echte PDK.
Desondanks de nauwkeurigheid is zijn er toch fouten geslopen in de handleiding.
Een eerste probleem duik op bij pagina 193.

Hieronder de situatie zoals vermeld in de handleiding met betrekking tot het plaatsen van tandwielen.Allereerst is de versnellingsvolgorde onjuist. In plaats van te schakelen van 1ste naar 2de naar 3de naar 4de, verschuift dit van 
1ste naar 3de naar 2de naar 4de. Het blijkt dat er inderdaad een fout zit in de bouwinstructies of in het ontwerp. 
De echte Porsche heeft 7 versnellingen maar dat zal technisch niet mogelijk geweest zijn

Ik kan (min of meer) begrijpen dat er een fout is gemaakt. Wat ik niet kan begrijpen, is dat dit niet is verbeterd vˇˇr de productie. 
Kwaliteitscontrole jongens zijn waarschijnlijk geen autotechneuten maar voor 300 euro zou dit niet mogen. 

Hieronder een close-up van de situatie als je de handleiding van het boek volgt maar, deze is dus fout.
Werk je gewoon verder af vlgs. de instructies in het boek dan zit je nadien met een versnellingsbak probleem.
 Hieronder de correctie en juiste situatie, toch wel een groot verschil met deze van de tekening.Laten we eens kijken naar wat er mis is. 

Aan de linkerkant ziet u de montage wanneer u de bouwinstructies volgt.  Aan de rechterkant zie je hoe het moet worden gebouwd.
Het grijze 16T tandwiel en het zwarte 12T dubbel bevel tandwiel moeten van kant wisselen. De middelste versnellingen zijn correct geplaatst.

 

Meer informatie over problemen bij de bouwinstructies vindt je hier 


De Motor

De echte Porsche is uitgerust met een 4,0 liter 6-cilinder boxermotor, terwijl zijn LEGO-tegenhanger is uitgerust met een platte 6-motor. 

Het verschil tussen een boxter motor en een platte motor, is de beweging van de zuigers. 
De boxermotor heeft zuigers die tegelijkertijd in en uit bewegen. 
terwijl de platte motor horizontaal tegengestelde zuigers heeft (wanneer een zuiger naar binnen beweegt, beweegt de tegenovergestelde zuiger naar buiten).De motor in de LEGO-versie is niet realistisch correct, vermoedelijk heeft Lego Technics voor deze oplossing heeft gekozen omdat ze beschikbare onderdelen wilden gebruiken. 

Na 323 stappen (van de 856) heb je 38% van het model voltooid, dit betekent dat 62% van de montage bestaat uit het toevoegen van carrosserie- en interieuronderdelen.
Het construeren van de versnellingsbak is interessant, maar de verdere opbouw van het chassis is een beetje teleurstellend. De motor is wordt volledig bedekt met panelen en andere onderdelen en dit voorkomt wel dat je de zuigers met verschillende snelheden ziet bewegen bij het schakelen.

De remklauwen zien er ook nogal rechthoekig uit. Het had beter geweest dat Lego hier zwarte onderdelen had gebruikt in combinatie met een afgeronde sticker. Dit zou de werkelijke vorm beter hebben weerspiegeld. 
Een andere optie had geweest om een aangepast onderdeel te maken, voor een pakket van 300 euro had dit wel gemogen. Natuurlijk kan je niet verwachten dat Lego Technics nieuwe onderdelen blijft ontwerpen. 


Een mooie sticker set is aanwezig om het geheel af te maken.
HET BOUWEN
Het technische gedeelte van de montage zit geconcentreerd in de eerste doos, wat betekent dat na 38% van de montage je klaar bent met de functionele onderdelen, waardoor 62% van de montage visuele afwerking is. Dit is enigszins teleurstellend. 

TECHNISCHE KENMERKEN
Helaas, als het gaat om technische nauwkeurigheid laat dit bouwpakket veel te wensen over. Geen actief ophangingbeheer of achterasbesturing. Dus twee van de meest interessante potentiŰle functies zijn weggelaten. 
Als detail zou het geweldig geweest zijn om beide, of op zijn minst een van deze functies in het model ge´mplementeerd te zien.

GEARBOX
De paddle-versnellingsbak zou de ster van de show moeten zijn. Het is absoluut cool dat Lego Technic deze functie heeft ge´mplementeerd. 
De fout in de bouwinstructies leidt er echter toe dat er een verkeerde volgorde van schakelen is. Dit probleem werd tot op heden nooit gecorrigeerd.
Ik weet niet zeker of Lego Technic dit probleem van de versnellingsbak zal aanpakken. Aangezien dit een weergavemodel is, denk ik niet dat dit probleem voor de meerderheid van de bouwers merkbaar zal zijn. 
Het feit dat de achteruit hetzelfde aantal versnellingen heeft als de Drive-modus is ook al niet correct.
De paddles zouden ook beter kunnen ge´mplementeerd zijn zodat je de paddles echt kunt bedienen zonder de rubberen banden constant te moeten aanraken.

GEDRUKTE ONDERDELEN
De RS 1x1 ronde decals op de velgen zijn bedrukt. Waarom is de 1x1 decal op het stuur (met Porsche-embleem) niet afgedrukt. Het is plus dat de wielkasten zijn afgedrukt. 
Dit zorgt ervoor dat het model er na een tijd nog steeds goed uitziet. Na enige tijd zullen de elastiekjes verstijven en verduren en breken ze waarschijnlijk bij het bedienen van de versnellingsbak. Daarom zou het geweldig zijn geweest als Lego een extra set elastische banden zou leveren voor toekomstig gebruik.

PIN KLEUREN
Lego Technics heeft een zwarte 2L-as in de deurklink gebruikt die er zeker beter uitziet dan een rode. Ze hebben echter geen 3L zwarte pinnen opgenomen. In plaats daarvan gebruikten ze nog steeds de blauwe. Als je besluit zwarte 2L-assen te gebruiken, dan kun je beter op verschillende plaatsen 3L-zwarte pinnen gebruiken.

WOW FACTOR
Als je de wagen aan iemand wil laten zien is het enige intressante en indrukwekkende de de versnellingsbak. Laat nu dat juist het onderdeel zijn dat je na montage niet meer ziet, omdat je niet ziet wat er gebeurt. Je ziet niet eens dat de zuigers van de motor bewegen. Eigenlijk valt er niet veel te demonstreren omdat alle techniciteit verstopt zit onder de body. Een zeer goed uitziend maar toch enigszins saai, model.

PRIJS
Het prijskaartje van 300 euro lijkt toch wel een beetje  veel in verhouding met hetgeen je krijgt.

Pro
 
- Een mooi stukje techniek
 - Het schakel patroon aan het stuur
 - De werking van de versnellingsbak en motor

Contra
 
- Hoge prijs
 - Teveel fouten
 - Geen gemotoriseerde electronica aanwezig iom bewegende delen te laten bewegen

Op internet zijn er aanbieders die pakketjes verkopen om de wagen meer dynamisch te maken door verlichting te plaatsen,
de koplampen en pinkers laten werken en een motorisch gedeelte toe te voegen om de wagen te laten rijden met afstandbediening
en zelfs de mogelijkheid om te schakelen.

 


NAMAAK UIT CHINA

Zoals met vele zaken worden er ook replica's aangeboden.
Uit China is er Decool en Lepin die er blijkbaar geen moeite mee hebben om replica modellen te maken van de originele Lego Porsche.

Onderstaande foto is van de  Decool Porsche 911GT3 RS die in 3 kleuren wordt aangeboden. 
Hieronder een doos van de replica Decool Porsche 911GT3 RS met 2728 onderdelen en nummer 3368 A - Oranje. 
Hieronder een doos van de replica Decool Porsche 911GT3 RS met 2728 onderdelen en nummer 3368 B - Wit. 
Hieronder een doos van de replica Decool Porsche 911GT3 RS met 2728 onderdelen en nummer 3368 C - Groen. 
Hieronder een stickerset van de replica Decool Porsche 911GT3 RS. 
Vergelijk je deze met de originele stickerset dan zie je direct het ontbreken van de Porsche logo's.
Hieronder een originele Lego stickerset van de Porsche 911GT3 RS met Porsche logo's en verwijzingen. 
De indeling van de Decool doos is ook totaal anders dan bij de originele Lego doos. 
Hieronder de binnenzijde van een originele Lego doos. Blijft altijd de vraag desondanks de lage prijs in hoever dergelijke Replica set voldoening geeft.
Vele reviews op YouTube spreken bij het Decool replica model over ontbrekende stukken en slecht passen van onderdelen.


Bij de replica van Lepin doet men wel echt zijn best om alles nauwkeurig na te maken, zelfs het logo doet denken aan Lego.

Hieronder een doos van de replica Lepin Porsche 911GT3 RS met 2758 onderdelen. 
Dit model wordt te koop aangeboden in het oranje onder het art. nummer 20001.

Vergelijkt men dit model met Lego dan zie je dat men echt zijn best heeft gedaan om een exacte kopij te maken.
Hieronder de doos van de originele Lego Porsche 911GT3 RS met 2704 onderdelen. 
Prijzen van Lepin lopen varieren maar blijven goedkoop, bij Alie Express betaal je $ 21,10 maar bij de meeste websites betaal
je rond de 100 euro, daar waar je voor de Lego Porsche rond de 300 euro of meer betaald.

In Dubai wordt het merk gewoon in speelgoedwinkels van shopping malls verkocht naast lego. Onbegrijpelijk.Onderstaand filmpje laat zien hoe nauwkeurig bij Lepin alles wordt nagemaakt in dezelfde kleuren en zelfs onderling op elkaar past.Onderstaand filmpje is een review van een Lepin Porsche 911 GT3 RS